Monday, November 19, 2012

Kecewa vs Syukur

Tadi Lutfil dapat keputusan UPSR.  Dia dapat 3A 2B.  A dalam subjek Bahasa Melayu Pemahaman, English dan Matematik.  B untuk Bahasa Melayu Penulisan dan Sains.  Seperti kebanyakan bapa lain, aku mengharapkan 5A sebenarnya.

Aku kecewa mulanya. Tapi bila aku fikir balik, aku tak patut rasa kecewa.  Lutfil belajar di sekolah baru.  Suasana dan kawan-kawan baru.  Aku tak hantar dia pergi tuisyen.  Aku juga jarang teman dia belajar di rumah.  Selalu juga aku out-station atau balik rumah malam-malam sebab menghadiri jemputan majlis entah apa-apa.  Bila sampai di rumah, dia dah tertidur depan tv.

Aku juga tak sediakan makanan yang berkhasiat.  Makan di restoran fastfood memanglah kerap.  Makanan dalam tin dan mee segera dah jadi menu utama.  Pergi sekolah tanpa sarapan dah jadi perkara biasa.

Ya, aku memang tak patut rasa kecewa dengan Lutfil.  Aku patut kecewa dengan diri sendiri sebab tak sediakan yang terbaik untuk dia.  Aku yang barai sebenarnya. 

Tapi, bila aku pikir lebih dalam, rasa kecewa itu perlu aku tukar dengan rasa bersyukur. Sebab, dalam situasi serba tak best yang aku bagi ke dia, Lutfil masih mampu dapat 3A 2B.  Rasa bersyukur aku tambah tebal bila teringat balik muka-muka hampa wajah ibu-bapa lain bila anak dorang takde dapat 1A pun, masa ambil result pagi tadi.

Aku juga perlu bersyukur yaaaa amat sangat sebab nasib Lutfil jauh lebih baik dari budak-budak di Palestine.  Dan yang paling penting, aku perlu bersyukur adanya Lutfil.  Dia budak steady sebenarnya.No comments:

Post a Comment