Monday, April 26, 2010

Sejarah Melayu


Dalam surat khabar hari ni ada review pasal buku Sulalatus Salatin/Sejarah Melayu/The Malay Annals versi pelajar selenggaraan  A. Samad Ahmad.  Aku dulu masa form 6 baca buku Sejarah Melayu versi William Shellabear.

Sulalatus Salatin/Sejarah Melayu/The Malay Annals merupakan satu karya sejarah mengenai kewujudan, kegemilangan dan kejatuhan Kesultanan Melayu.  Dari cerita raja bawah laut, Iskandar Zulkarnain, manusia dari muntah lembu kat bukit Si Guntang, padi berbatang perak berbuah emas, Wan Empuk Wan Malini, dari keturunan muntah lembu inilah bermula susur galur keturunan Parameswara yang membuka Melaka. 

Naskah asalnya ditulis di Melaka dan dibawa bersama semasa Sultan Mahmud Syah berundur dari serangan Portugis ke atas Melaka pada tahun 1511.  Pada 1528 ia dibawa ke Johor.  Portugis merampas naskah asal pada 1536 semasa menyerang Johor dan membawanya ke Goa.  Naskah itu kemudian dibawa balik ke Johor oleh Orang Kaya Suguh.

Terdapat sekurang-kurangnya 29 versi buku ni, tapi yg paling glamor versi Shellabear.  Dalam pengenalan buku Sejarah Melayu versi Shellabear, Yang DiPertuan Raja DiHilir Sultan Abdullah Mu'ayat Syah Ibni Sultan Abd Jalil Shah telas mengutus Seri Nara Wangsa Tun Bambang untuk suruh Bendahara Paduka Raja Tun Muhammad (Tun Sri Lanang) untuk menyunting dan menulis kembali naskah asal Sulalatus Salatin pada 13 Mei 1612.

++++

Awal 2010 itu hari opis aku nak buat pameran.  Last minute bos aku suruh pegi ambil naskah asal Sulalatus Salatin tulisan tangan Tun Sri Lanang.  Berbekal sekeping surat bersign bos, aku pegi la ke Dewan Bahasa & Pustaka nak pinjam naskah yang berusia sekitar 408 tahun ni.  Aku membayangkan yang naskah ini dikawal rapi dalam bilik.  Duduk pulak dalam peti besi, ada kamera litar tertutup, pagar elektrik, pastu ada pulak cahaya laser kaler merah yg hanya boleh dilihat kalau kita padam lampu atau guna asap macam cerita cerita org putih.

Sangkaan aku jauh meleset, lepas aku tunjuk surat..bukan main senang aku dapat naskah tulisan tangan Tun Sri Lanang yg dah berumur 408 tahun dalam paper bag je.  Dengan selamba aku bawak paper bag tu berjalan berlenggang ke keluar.  Terpikir jugak nak bawak lari jual ke Muzium London nun...senang-senang aku dapat 3-4 juta pound sterling.  Budak negro dari Togo pandai main bola pun Manchester City sanggup beli 30 juta pound.  Apa la sangat kalau aku mintak 3-4 juta...

Kalau betul-betul sayang sejarah dan warisan bangsa, jaga la elok-elok...kang kalau aku cakap puncanya sebab dari keturunan muntah lembu, marah....heh!!!

3 comments:

 1. Ketuhanan Melayu..
  (jawa peranakan)

  ReplyDelete
 2. Kenapa la wat macam tu. Bukan senang nak jumpa warisan macam ni. Patutnya, teks tu dijaga dengan rapi. Ntah2 nt dah tggl secebis kertas je dek dimakan tikus. X pk ke lau org nak buat khianat, dah lama dah p ambik, jual. Sape yg rugi, pk2 la.

  ReplyDelete
 3. Bro, nak tanya skit.. apa maksud keturunan muntah lembu? tak paham lah..

  ReplyDelete