Thursday, February 21, 2013

Berair

Aku memang suka pergi taman tema air.  Best main-main air ni.  First taman tema air yang aku pegi Mimaland. Tahun 80an.  Sekarang Mimaland dah tutup.  Serentak dengan kemajuan negara dan nafsu masyarakat yang turut maju, muncul bermacam-macam taman tema air.

Mimaland...paling handal era 80an.

Wet World dengan rangkaiannya di Shah Alam, Pedas dan Kota Tinggi.  Dulu masa highway PLUS belum ada, masa nak balik kampung di Muar, ada juga abah aku singgah di Air Panas Pedas.  Masa belum ada Wet World.  Seronok betul mandi air panas semula jadi.  Wet World di Shah Alam di tepi Tasik Shah Alam di Seksyen 2.  Masa belajar di ITM dulu, selalu juga dengan kawan-kawan berair di situ.  Wet World Kota Tinggi, dekat dengan Air Terjun Kota Tinggi.

Wet World Shah Alam...aku jalan kaki dari ITM datang sini tiket RM 5 je.  Tahun 90an punya cerita.

Di Lembah Klang, Sunway Lagoon antara taman tema air yang popular. 4-5 kali juga aku pergi.  Safari Lagoon lagi steady, atas bangunan.  Sebelah highway MRR2 sekarang.  Dah tutup awal 2000 rasanya bila ada kes pekerja dia mati lemas.  Desa Water Park di Taman Desa dan di Taman KLCC pun ada.  Tapi kat KLCC tak best, masuk percuma.  Disebabkan percuma, dia jadi banyak orang daripada air.  Boring betul.

Di Kedah ada satu di Sungai Petani, entah apa nama dia.  Aku pernah pegi sekali.  Di Perak ada taman tema air di Tasik Merah Lake Town Resort, Lost World of Tambun dan Taman Rekreasi Air Panas Sungai Klah di Sungkai.

Di Melaka ada A Famosa Resort, Alor Gajah.

Antara yang terbaru, Gambang Resort City di Pahang dan Taman Tema Air I-City di Shah Alam.  Perggghh...banyak betul tempat berair di Malaysia ni. Semua aku dah pergi, boleh tahan juga nafsu berair aku.  Di kebanyakan resort dan hotel-hotel besar pun ada tempat main-main air secara kecil-kecilan.

Gambang Resort City...antara taman tema air terbaru di bumi bertuah ini.

Untuk buat taman tema air memerlukan kuantiti air yang banyak.  Kalau negara kontang macam Somalia, Sudan, Burkina Faso jangan kau harap nak ada taman tema air.  Nak buat minum pun boleh bawak bergaduh.

Itu hari kecoh isu bekalan air.  Kau ada dengar pengusaha taman tema air merungut tak cukup air??  Ada taman tema yang tutup pasal tak cukup air??  Takde kan...?? Abis tu mana datang krisis air??  Ke air dah naik kepala?? Heh...bangang bangang...

No comments:

Post a Comment