Friday, May 17, 2013

KFC

Cikgu Sejarah masa aku Tingkatan 2 dan 3 nama Khairul Faizi.  Kami semua panggil dia KFC. Khairul Faizi C*!#^*.  Entah siapa yang beri gelaran tu, aku tak tau.  Selain mengajar subjek Sejarah, KFC buat part time jadi guru disiplin  dan jurulatih bola tampar sekolah.  KFC mengajar jenis serius.  Takde lawak-lawak punya.  Aku boring je time dia mengajar.

Satu hari aku tak berapa sihat.  Lepas sekolah, aku buat keputusan ponteng prep petang.  Sekolah asrama, ada prep petang dan malam.  Lepas sembahyang zohor, dengan berkain pelikat aku bantai tido.

Tengah nyenyak tido, "Panggg!!" melompat aku dari katil.  Pedih pipi aku.  KFC berdiri sebelah katil dengan wajah bengis.

"Kenapa tak pergi prep?" tengking KFC.

Aku selak kain pelikat di bahagian pinggang.  Bisul besar belah kiri pinggang aku.

"Saya ada bisul cikgu, nak pakai seluar pun susah...tak kan nak pakai kain pegi prep..." aku jawab sambil buat muka sedih, sambil menahan pipi yang pedih.  Giler, kena penampar dengan jurulatih bola tampar.

"Pakai seluar, pegi prep sekarang!!" jerkah KFC. Muka bengisnya tak surut.

Aku capai seluar dan baju sekolah dalam almari.  Siap berpakaian aku turun asrama terus pergi surau. Sambung baring.  Tapi mata tak boleh lelap, pipi pedih.  Sampai ke hati pedihnya.

+++

Parut bisul di pinggang masih ada sampai sekarang.  Tiap kali aku terpandang parut tu, aku mesti teringatkan KFC.  Bukan sekali dia tampar aku, banyak kali.  Nantilah kalau rajin aku cerita lain.

Dalam pada bengang dan boring dengan KFC, subjek Sejarah masa SRP aku dapat A1.  Amacam, power tak??

 




Tuesday, May 14, 2013

Gapai Tanganku...

Gapai Tanganku.mp3 (sila klik)

Opis aku baru sudah buat pertandingan mencipta lagu beridentiti Labuan.  Daripada lebih 40 penyertaan, 8 lagu dipilih ke final.  Final buat hujung minggu lepas. 

Pihak juri pilih lagu ni jadi juara.  Entah apa yang sedap aku tak tahu.  Juri bukan alang-alang.  Fauzi Marzuki (komposer), Azmin Mudin (komposer), Eddie Hamid (komposer), Anuar Dahlan (PRISM Berhad/Rentak 50), Jaafar Ungki (DBP).

Kalau sedap, beritahu kawan...kalau tak sedap buat diam sudah!!!

Tuesday, May 7, 2013

Membesar sebagai pemuda yang manja dan tidak racis.

 

video
 
Ini video terbaru Garfield.  Dia dah besar dan sihat.  Menjadi seekor pemuda yang manja.  Dia suka menggesel-gesel di kaki.  Selain itu, Garfield juga berkawan dengan semua kucing yang ada di sekitar kawasan perumahan tempat aku duduk.  Dia benar-benar tidak memilih bulu.  Dia berkawan dengan semua kucing, baik yang berbulu warna oren, hitam, putih, tompok-tompok dan sebagainya.

Cerita lama pasal Garfield di sini.

+++

Muka depan Utusan Malaysia hari ni macam celaka dia punya tajuk.  Dulu, dia la jugak yang sibuk promote 1Malaysia.  Hari ni, racis bukan main.  Bangang juga Utusan Malaysia ni...heh!!


Monday, May 6, 2013

Nasyid dan Gerak Tari Paling Bangang Sepanjang Zaman...


Tajuk lagu nasyid ni Power Kaabah.  Apa benda la.  Korang nilai la sendiri.  Cerita banyak pun tak guna.

 "Masakan Kaabah tiada power, sedangkan sabun pun ada power..."

Apa benda ni woii???